
Vidalı hava kompresörlerinin periyodik bakımları, kompresörlerin uzun ömürlü ve sağlıklı çalışması için hayati önem taşımaktadır. Periyodik bakımı düzenli yapılan kompresörler hem daha verimli çalışmakta, hem de enerji verimliliğine yardımcı olmaktadır.
Yağ seperatörü
Hava Filtresi
Yağ Filtresi
Kompresör yağı
Panel filtresi
Ayrıca kompresörün genel kontrolleri yapılarak, hava ve yağ radyatörü temizlenir. Elektrik panosu ve kompresörün genel durumu kontrol edilerek, akım ve voltaj ölçümleri gerçekleştirilir. Kompresör çalışır şekilde müşteriye teslim edilerek servis raporu hazırlanır.

Eğer radyatör kirli ise mutlaka basınçlı hava ile temizlenmelidir. Hava ve Yağ radyatörünün kirli olması kompresörün daha yüksek sıcaklıklarda çalışmasına neden olur ve kompresörün yağı bozulmaya başlar. Ayrıca yağın viskozitesi incelerek basınçlı hava tesisatına sızar.

Kompresörün elektrik panosu, radyatörü ve çalışan aksamları termal kamera ile kontrol edilmelidir. Elektrik panosundaki aksamlar, gereğinden fazla ısınmış ise bazı aksamlar bozulmaya başlamış olabilir. Ayrıca yüksek sıcaklık gösteren kablolarda oksitlenme ve bozulma gözlenebilir. Yağ radyatörü termal kamera ile gözlendiğinde yağ akışının homojen olup olmadığı kontrol edilerek tıkanma varsa tespit edilir.

Bakım esnasında yapılması gereken bir önemli kontrol ise Motor rulmanlarının vibrasyon seviyesini ölçmektir. Böylece motor rulmanı değişimi gereken rulmanlar motora hasar vermeden tespit edilebilir. Ayrıca bozuk rulman aşırı akım tüketimine sebep vereceğinden, aşırı akım nedeniyle kompresörün elektrik aksamında oluşabilecek arızalar da önlenmiş olur.
Vidalı Kompresör bakımları yerli ve yabancı imalatçı firmaların önermiş olduğu çalışma periyodu ya da sürelere göre yapılmaktadır. Örneğin, Atlas Copco Kompresörler için her 4.000 saate bir ya da yılda bir (hangisi önce dolarsa) bakım yapılmaktadır. Yerli kompresörlerin genelinde ise 2.000 saat ya da 6 ayda bir ( hangisi önce dolarsa) periyodik bakım yapılmaktadır.
Vidalı Kompresörlerin üreticiye göre değişik bakım periyotları mevcuttur. Örneğin 4.000 bakımında yağ filtresi, hava filtresi, yağ seperatörü ve yağ değişmektedir. 8.000 bakımında ise, yağ filtresi, hava filtresi ve yağ seperatörü yanısıra, termostatik valf, oil stop valfi, emiş valfi tamir kiti, mpv tamir kiti gibi parçalar da değişmektedir. Atlas Copco’nun vidalı kompresörlerinde, 8.000 saatlik yağ kullanılan kompresörlerde ilk 4.000 saatte sadece hava filtresi değişmektedir.
Kompresör basınçlı hava üreten bir ekipman olmasından dolayı son derece tehlikelidir ve emniyet tedbirlerine uyularak kullanılması çok önemlidir. Bu nedenle, kompresörünüzün bakımını mutlaka kurumsal hizmet veren firmalara yaptırmanız büyük önem taşımaktadır. Kompresör bakımı yaptırırken, kullanılan yağın markasına, yedek parçaların markasına mutlaka bakmalı ve bakım yapılırken gelen personelin yanında mutlaka bir refakatçi bulunmalıdır.