Hava Kurutucu Bakımı

Hava Kurutucu Bakımı
Hava Kurutucu Bakımı Neden Önemlidir?

Basınçlı hava kurutucuları, kompresörden gelen nemi ayrıştırarak, basınçlı havadaki nemin yoğuşarak tesisata ya da fabrikalarda üretimde kullanılan makinelere gitmesini önlemektedir. Böylece makinelerin içinde bulunan her türlü pnömatik parçalar korunmaktadır. Hava Kurutucular, Gazlı Hava Kurutucu ve Kimyasal Hava Kurutucu olarak ikiye ayrılırlar.

Gazlı Hava Kurutucu Nedir?

Gazlı Hava Kurutucuları, soğutma endüstrisinde kullanılan freon adı verilen soğutucu gazlar ile çalışmaktadır. iç yapısında evlerde bulunan bozdolaplarına benzer bir soğutma sistemi, bir hava-gaz eşanjörü bulunmaktadır. gaz eşanjörü sürekli olarak +3 C sıcaklıkta tutarak, gelen basınçlı hava içerisindeki nemin yoğuşmasını ve dışarı atılmasını sağlar. Genel endüstride sıklıkla kullanılmaktadır.

Kimyasal Kurutucu Nedir?

Kimyasal Kurutucular, Özellikle çok hassas hava kalitesi gereken uygulamalar için kullanılmaktadır. Bu tip kurutucular, içerisinde nem alıcı kimyasallar bulunan iki adet kuleden oluşmaktadır. Yönlendirici valfler sayesinde basınçlı hava bir kulenin içerisine yönlendirilir. kurutma işlemi başlar. Bu sırada diğer kulede ise rejenerasyon işlemi devam eder. Yani nem alıcı kimyasallar nemsiz hava ile kurutulur. Bu işlem her kule için belirli periyotlarda (Örn. 10 dk) değişerek devam eder. Kimyasal kurutucular -70 C ADP çiğlenme değerine kadar ulaşabilirler.

Gazlı Hava Kurutucu Bakımında Yapılan İşlemler
  • Kurutucunun evaporatörü basınçlı hava ile temizlenir.
  • Kurutucunun izolasyonları kontrol edilir.
  • Soğutma gazı kontrol edilerek, gaz monifoldu ile çiğlenme derecesi, yüksek basınç seviyesi kontrol edilir. Soğutma fanının açma basıncı kontrol edilir.
  • Kurutucu otomatik tahliyesi sökülerek içerisinde biriken kirler temizlenir.
  • Kurutucu giriş ve çıkışındaki hat filtrelerinin iç elemanları değiştirilir.
  • Termal kamera ile ekowat sıcaklığı ve boruların sıcaklıkları kontrol edilir.
Kimyasal Hava Kurutucu Bakımında Yapılan İşlemler
  • Kurutucu valf kitleri değiştirilir.
  • Kurutucu çiğlenme derecesi kontrol edilir.
  • Kurutucu içindeki moleküller değiştirilir.
  • kurutucu giriş ve çıkış filtre iç elemanları değiştirilir.
Kompresör Bakımları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Hava Kurutucu Bakımları Ne Kadar Zamanda Yapılır?

Gazlı Hava Kurutucuları, vidalı kompresörlerle birlikte bakıma alınırlar. genellikle vidalı kompresör bakımları yapılırken, gazlı hava kurutucularının da bakımları yapılmaktadır.

Hava Kurutucu Bakımlarında Neler Değişmektedir?

Gazlı Hava Kurutucularında giriş ve çıkış filtrelerinin iç elemanları değişmektedir. Belirli periyotlarda ise, gaz akış filtresini değiştirmek soğutma gazı akışına fayda sağlar. Kimyasal kurutucularda ise hat filtreleri iç elemanlarının yanısıra üreticinin belirlediği periyotlarda kulelerin içinde bulunan kimyasal nem alıcı malzemeler değiştirilir.

Hava Kurutucu Bakımı Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hava Kurutucunun çiğlenme derecesi kontrol edilmelidir. Gaz dedektörü ile gaz kaçağı olup olmadığına bakılmalıdır. Ayrıca kurutucunun izalasyonları kontrol edilmelidir. Gazlı kurutucular için soğutma radyatörünün temiz olması çok önemlidir.